Co śmiało gryźć żarłacza białego?

24 stycznia 2013, 13:26

Co roku między sierpniem a grudniem żarłacze białe gromadzą się w wodach u wybrzeży zachodniego Meksyku. W 2010 r. Gerardo del Villar, jeden z fotografów pływających przy Guadalupe, uwiecznił dziwne rany, które znajdowały się tuż za kącikiem jamy gębowej młodego samca. Później rozpoczęło się śledztwo, kto, a właściwie co porwało się na takiego olbrzyma. Padło na 12-krotnie mniejszego rekina foremkowego (Isistius brasiliensis).



Fast food zwiększa ryzyko wystąpienia astmy

15 stycznia 2013, 12:00

Dane zebrane podczas badań ok. 500 tys. dzieci z ponad 50 krajów sugerują, że częste jedzenie pokarmów typu fast food zwiększa ryzyko astmy, alergicznego nieżytu nosa i egzemy.


Uderzenie asteroidy w Ziemię

Apophis nie trafi w Ziemię

14 stycznia 2013, 14:29

NASA ostatecznie wykluczyła możliwość uderzenia asteroidy Apophis w Ziemię. Asteroida, która, jak się ostatnio okazało, liczy sobie nie 270 a 325 metrów średnicy, przeleci w pobliżu Ziemi najpierw w 2029 roku, a później w 2036 roku


CMI rozwiąże problem metali ziem rzadkich

10 stycznia 2013, 13:05

W związku z manipulowaniem przez chińskie władze podażą metali ziem rzadkich amerykański Departament Energii postanowił stworzyć laboratorium, którego zadaniem będzie rozwiązanie problemu niedoboru tych surowców. DoE przyznał Ames Laboratory grant w wysokości 120 milionów dolarów na stworzenie Energy Innovation Hub


Sto miliardów planet?

5 stycznia 2013, 11:10

Astronomowie z California Institute of Technology (Caltech) uważają, że w samej tylko Drodze Mlecznej znajduje się około 100 000 000 000 planet. Szacunków takich dokonali na podstawie analizy gwiazdy Kepler-32, która - jak sądzą - jest reprezentacyjna dla większości gwiazd i może służyć jako wzorzec do badań nad formowaniem się większości planet


Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych


Gwałtownie spada liczba lwów

3 stycznia 2013, 17:17

Uczeni z Duke University alarmują na łamach pisma Biodiversity and Conservation, że populacja lwów błyskawicznie się kurczy. Jest to związane z zanikaniem afrykańskich sawann. W ciągu ostatnich 50 lat powierzchnia sawann zmniejszyła się o 75%, a populacja lwów spadła o ponad 2/3


Postarzona żyworodność

10 grudnia 2012, 17:33

Żyworodność mogła się po raz pierwszy pojawić 280 mln lat temu, a nawet wcześniej.


NASA planuje misję kolejnego marsjańskiego łazika

5 grudnia 2012, 10:48

Zaledwie przed czterema miesiącami informowaliśmy, że NASA zapowiedziała na rok 2016 kolejną marsjańską misję - InSight. Teraz Agencja poinformowała, że w roku 2020 na Czerwoną Planetę trafi kolejny łazik


Kto śpi dłużej, ten jest bardziej odporny na ból

4 grudnia 2012, 10:48

Wydłużając nieznacznie sen, dorośli mogą zwiększyć czujność w ciągu dnia i zmniejszyć wrażliwość na ból.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy